Syster P


Syster P är en exklusiv svensk tillverkare av smycken, skor, väskor och accessoarer. Deras design utmärks av stor omsorg för detaljerna och med en känsla för vad som fungerar för att förhöja vardagslooken. Ett märke med smycken för alla. Alla smycken är handgjorda, vilket gör att varenda exemplar är unikt i de små detaljerna.

Syster P – startades av två systrar

Historien om Syster P tar sin början i Shanghai år 2006. En stad full av marknadsplatser där det går att hitta allt, inte minst mängder av smycken och ädelstenar. Det var där systrarna Emma Haegerström och Annikki Schaeferdiek kom på att de borde sammanföra sin passion och sina erfarenheter av resande i ett gemensamt företag med fokus på design. Idén gick redan från början ut på att samla intrycken från otaliga resor och sammansmälta dem i smyckesdesign som har kapaciteten att berätta historier – främst historier om kvinnors erfarenheter.

Systrarna P, Emma Haegerström och Annikki Schaeferdiek.

Idén visade sig ha bärkraft. Idag finns Syster P representerat i många olika länder och varukollektionen har breddats till att inte bara omfatta smycken utan också skor, väskor och accessoarer – alla tillverkade utifrån samma utgångspunkt som gällde från början.

Systrarnas berättelse

En bakgata i New Delhi. En aveny i New York. En gångbro i Kambodja. Inspirationen till vår design hämtar vi från ett resande liv. Allt började 2006 på ett besök i Shanghai, där vi inspirerades av stadens enorma marknad för pärlor och halvädelstenar.

Vi tog med oss inspirationen hem till Stockholm, där vi ställde ut våra första smycken. Responsen överträffade alla våra förväntningar, så vi fortsatte. Idag gör Syster P smycken och modeaccessoarer och finns i ett flertal länder. Resmålen och glädjen guidar oss fortfarande. Och vi vill att du ska känna samma lycka när du använder något från Syster P som vi kände när vi skapade det. Det är något personligt. Det är Syster P.

Smycken med det lilla extra

Emma och Annikki har, precis som nämndes i inledningen, ett gott öga för återhållsam men ändå exklusiv design. Om målet med deras kreationer är att berätta historier så är målet med föremålen som sådana att de ska vara modeattiraljer som sticker ut utan att vara för mycket. Det har lett till en serie kollektioner utgivna sedan företagets start med smycken som utmärks av lekfulla detaljer och ett disciplinerat hantverk. Klart att det blivit en succé – att alla smycken är handgjorda gör dessutom att upplagorna blir väldigt små och exklusiva utan att för den delen gräva alltför djupa hål i plånboken. I dagsläget inkluderar Syster P:s smyckekollektion:

  • Armband
  • Halsband
  • Örhängen
  • Fotlänkar
  • Ringar
  • Herrsmycken

Även om Syster P:s smycken alltid utmärks av en tydlig identitet är det ändå värt att nämna någonting om hur mångsidig deras design är. Bland deras armband finns till exempel allt från smäckra länkar till mer robusta stela varianter. Detsamma gäller deras halsband vars nuvarande kollektion omfattar små skirliga modeller som passar perfekt som kärleksgåva eller födelsedagspresent samt tyngre varianter som nästan ser ut att kunna användas som kedjor för något tungt industriellt syfte.

I samarbete med Kristin Ullebø

I samarbete med den norska designern och influencern Kristin Ullebø har Syster P nyligen tagit fram en helt ny smyckekollektion som omfattar örhängen, halsband och ringar. Hon är en ung förmåga vars designfilosofi är unik men som ändå passar mycket väl ihop med Syster P:s ambition att skapa smycken som förmedlar tankeväckande historier. Samarbetet har lett till ett flertal olika smycken. Bland dem finns till exempel örhängena Kristine Big Hoops Gold i 18K guldplätering dekorerade av ett vackert blommönster. Ett annat exempel är en en bred ring i silver med 18 karats guldplätering, även denna dekorerad med ett vackert blommönster. En ring som tveklöst kommer att dra uppmärksamhet till sig.

Inte bara smycken

Det nämndes i inledningen av den här artikeln att Syster P numera breddat sin verksamhet till att omfatta också andra attiraljer än smycken. Nu går det därför också att köpa både skor och väskor som designats enligt samma varsamma filosofi. Skorna från Syster P är mestadels avsedda för varma klimat och årstider. Ofta i en enkel stilren design där man uppenbarligen lagt stor möda på att få varje exemplar att kännas omsorgsfullt gjort. Den typ av skor där exklusiviteten känns i hantverket snarare än i utseendet.

Bland väskorna hittas såväl handväskor som necessärer. Bland väskornas material hittas bland annat canvas och mocka och de flesta modellerna finns att tillgå i olika färger. Med tanke på systrarnas gedigna reseerfarenheter har de självfallet haft resandet i åtanke när de formgivit väskorna. Det hela har därför mynnat ut i en kollektion som lyckas vara både stilig och praktisk på en och samma gång. Precis som smyckena är varje väska handgjord.

Syster P – smycken som gör gott

Eftersom Syster P grundats av två resande individer som sett mycket både av världens fram- och baksidor ter det sig som självklart att de styr över ett företag med ett samvete. I den andan samarbetar man med ett flertal olika välgörenhetsorganisationer. Det har lett fram till att de tagit fram en serie speciella armband där delar av vinsten går till goda ändamål. Bland dem finns till exempel armbandet Invisible Invincible där en hundralapp från varje sålt armband går till organisationen Min Stora Dag. Organisationen har som målsättning att uppfylla önskningar för barn och unga som drabbats av tunga motgångar i form av allvarliga sjukdomsdiagnoser.

Ett annat exempel är armbandet Sister Power. För varje armband som säljs går 100 kr till Barnfondens arbete mot könsstympning i Etiopien. Organisationens syfte i landet är att på flera fronter arbeta med att motverka skadliga traditioner samt att stötta unga tjejer till att utbilda sig.

Lika självklart som det varit för Syster P att bidra på platser där de känner att de kan göra bra saker är det att tillverkningen av deras produkter sker transparent och rättvist. I det syftet genomför systrarna regelbundet kontrollresor till de platser där deras smycken tillverkas. Under resorna knyter de kontakter och ser till att deras tillverkare sköter produktionen under rimliga villkor och till löner som det går att leva på.

Kvalitet och fantasi i kombination

Med alla smycken som säljs av Syster P följer en ångerrätt och öppet köp som gäller i 14 dagar. Varför man nu skulle ångra sig. Alla smycken är tillverkade i material av högsta kvalitet, med stenar som har naturliga skiftningar och kedjor och länkar i sterling silver. Om det handlar om smycken i guld så är pläteringen alltid 18 karat guld. Om man inte tillverkar produkter av högsta kvalitet så spelar det ingen roll hur fantasifulla och vackra designer man har. Syster P representerar dock ett av de få tillfällen då en smycketillverkare lagt ned lika stor möda på att ta fram smycken som håller som på att skaffa en tydlig identitet när det gäller designen.

+ Inga kommentarer

Kommentera