Skultuna


Skultuna har en lång historia av att tillverka högkvalitativa metallföremål, framför allt i mässing. Idag förvaltas ett mer än 400 år långt arv med fortsatt tillverkning av mässingsföremål men också smycken och andra accessoarer.

Metalltillverkning med kungliga rötter

Skultuna har alltså en lång historia. Från början ett mässingsbruk som grundades år 1607 av Sveriges dåvarande kung Karl IX. Faktum är att Skultuna numera kan skryta med att vara ett av världens äldsta företag. Det har gett dem en position inte bara som en av världens mest uppskattade tillverkare av metallföremål utan också till kungliga hovleverantörer – en ära som föräras få företag.

Under de första århundradena löpte designprocessen parallellt med tillverkningen. Det mesta av vad som producerades av Skultuna var då frukten av arbetet från gjutarmästare som kallats in från framför allt Tyskland och Nederländerna. Det var under 1800-talets andra hälft som designarbetet skulle komma att separeras från tillverkningen. Det var det första steget mot att Skultuna blev det företag vi känner det som idag.

Skultunas gyllene år började när silversmeden Pierre Forssell kom till Skultuna. Som formgivare på bruket under 1900-talets andra hälft var han med och byggde upp Skultuna till ett designhus med internationell bärkraft. Framgångsreceptet stavades skandinavisk design, stram och koncis. Minst lika omtalad, om än i många andra sammanhang förutom Skultuna, var Sigvard Bernadotte som också han bidrog med verk när han associerades med företaget en period under 80-talet.

Skultuna idag: modern design med respekt för historien

Idag utmärks smyckedesignen från Skultuna av de samlade erfarenheter endast hundratals år i ett värv kan ge. Smyckena har på en gång en fot i historien och en i framtiden – precis som all den bästa designen har.

Skultuna smycken för kvinnor

  • Armband
  • Läderarmband
  • Halsband och ringar
  • Accessoarer

Skultunas armband finns i ett flertal olika modeller, alla i originella stilar som för tankarna till olika stilepoker. bland dem finns till exempel Ribbed Clasp Bangle, ett armband i modernt stretchutförande som formmässigt för tankarna till ett futuristiskt 1920-tal med linjer som påminner om den art deco-stil som kommit att bli just den erans bestående arv. Ett annat exempel är det stela armbandet Stripe Bangle som finns att tillgå i två olika utföranden. Den ena med omväxlande svarta och vita ränder, det andra i rött och svart. Båda två designade av smyckesdesignern Kajsa Avila och inspirerat av bland andra Mondrian. Varenda armband är handmålat med emaljfärg och guldplätering. Kvalitet från insidan och ut. Samma omsorgsfulla kvalitetstänk omfattar Skultunas kollektioner för läderarmband, halsband, ringar och accessoarer.

Skultuna smycken för herrar

  • Armband
  • Läderarmband
  • Manschettknappar
  • Accessoarer

Om vi istället riktar blickarna mot Skultunas kollektioner för män så är de i allmänhet något stramare i designen. Armbanden utmärks av en tidlös och enkel design av det slag som lyckas vara anspråkslösa samtidigt som de drar blickarna till sig. Serien Icon Cuff är en klassiker i sammanhanget. Eleganta och tidlösa med guldplätering och den adderade bonusen att de inte är dyrare än att i princip vem som helst skulle kunna unna sig dem. Läderarmbanden från Skultuna är lite mer flamboyanta, armband för män som inte skäms för sig själva. Ta armbandet Signature Massive Bracelet som exempel, ett armband som är vad det heter: massivt, tillverkat i flätat läder och med ett lås med guldplätering syns det på vilken arm som helst. Det är inte bara det att ett smycke från Skultuna är exklusivt – varje exemplar är dessutom helt unikt.

Varje smycke är unikt

Om man investerar i ett smycke från Skultuna så får man en unik vara. Eftersom varje smycke i någon mån tillverkas för hand så finns det en viss variation från exemplar till exemplar. Förutom att varje smycke är unikt kan man glädja sig åt en garantitid på tolv månader. Det betyder att om något fel på varan skulle uppkomma på grund av fel i tillverkningen eller något annat under den tiden så kommer Skultuna utan större problem att ersätta dig. Helt kostnadsfritt. Det är ännu en komponent i det bygge som har skapat ett företag med internationell prägel.

Skultuna – en fot i historien, en i framtiden

Skultuna Mässingsbruk har alltså ända sedan år 1607 huserat på samma plats längs Svartån i Västmanland. Med tanke på brukets långa historia bör det inte komma som någon överraskning att det är ett populärt besöksmål. Där finns möjligheten att titta på brukets historiska miljöer såväl som att besöka fabriksbutiker. Men det är arbetet som genomförts där i mer än 400 år som gjort ett företag baserat i en liten svensk ort till en internationell angelägenhet. Idag tillverkar Skultuna föremål och smycken i mässing som kommer att säljas på framtidens antikvitetsauktioner. Detta för att de designar och producerar varor som är solida hantverk. Deras mässingsprodukter tillverkas helt utan några onödiga metoder för ytbehandling. Det är med ett öga på gammaldags tillverkningsprocesser och beprövade erfarenheter som man lyckas tillverka produkter som håller för framtiden.

+ Inga kommentarer

Kommentera